

Republic of the Philippines

Department of Education

Region XI

SCHOOLS DIVISION OF DIGOS CITY

OFFICE OF THE SCHOOLS DIVISION SUPERINTENDENT

DIVISION MEMORANDUM

No. <u>594</u>, s. 2021

October 11, 2021

2021 GLOBAL HANDWASHING DAY

To: Public Schools District Supervisors
Health and Nutrition Unit
Public Elementary School Administrators
Junior and Senior High School Administrators
All Others Concerned

- 1. This has reference to the enclosed OUA Memo 00-1021-0022 from Undersecretary ALAIN DEL B. PASCUA, Department of Education, Office of the Undersecretary for Administration (OUA) dated September 29, 2021 on 2021 Global Handwashing Day. This is in partnership with Department of Health (DOH), World Health Organization (WHO), and United Nations Children's Funds (UNICEF) with the theme: Our Future is at Hand – Lets Move Forward Together.
- In line with the said celebration, a one-day symposium titled Malinis na Kamay para sa Kinabukasan ng Bayan will be conducted on 15 October 2021, Friday, 1:00 - 3:30 pm via the Deped Philippines Facebook Page. Kindly see the attached program for more details.
- 3. The activity aims to motivate key stakeholders to promote a culture of hand hygiene by featuring best practices on encouraging handwashing behavior across different settings. To adapt to current learning modalities, the event shall feature selected videos submitted by regions. This will highlight various initiatives in the implementation of WinS program at the school level. Further, this event will launch the WASH o'clock campaign, as a platform for public awareness, advocacy and social mobilization in selected areas.
- 4. For immediate and appropriate action.

CRISTY C. EPE
Schools Division Superintendent



Roxas Street cor. Lopez Jaena Street, Zone II, Digos City 8002 (082) 553-8396 | (082) 553-8376 | (082) 553-9170 | (082) 553-8375 (082) 553-8396 | (082) 553-8376

www.depeddigoscity.org digos.city@deped.gov.ph

DATE: 10-14-2021 TIME: 9:12a.m BY: ARLEN (REPOLLO

RECORDS SECTION







Republika ng Pilipinas

Kagawaran ng Edukasyon

Tanggapan ng Pangalawang Kalihim

OUA MEMO 00-1021-0022 MEMORANDUM

29 September 2021

For: Regional Directors and BARMM Education Minister

Schools Division Superintendents

Regional and Division WinS Coordinators Public Schools District Supervisors (PSDS)

School Heads

All Others Concerned

Subject: 2021 GLOBAL HANDWASHING DAY

The Department of Education (DepEd), through the Bureau of Learner Support Services – School Health Division (BLSS-SHD), in partnership with the Department of Health (DOH), World Health Organization (WHO), and United Nations Children's Fund (UNICEF), shall organize **this year's celebration of the Global Handwashing Day** with the theme: *Our Future is at Hand – Let's Move Forward Together*. This global advocacy day is celebrated every 15th of October and is dedicated to increasing awareness and understanding on the importance of handwashing with soap as an effective and affordable way to prevent diseases and save lives.

In line with the said celebration, a one-day symposium titled *Malinis na Kamay para sa Kinabukasan ng Bayan* will be conducted on **15 October 2021, Friday, 1:00 – 3:30 p.m.** via the **DepEd Philippines Facebook Page**. Kindly see the attached **Program** for more details (Annex A).

This activity aims to motivate key stakeholders to promote a culture of hand hygiene by featuring best practices on encouraging handwashing behavior across different settings. To adapt to current learning modalities, the event shall feature **selected videos submitted by regions**. These will highlight various initiatives in the implementation of WinS Program at the school level. Further, this event shall launch the WASH O'clock campaign as a platform for public awareness, advocacy and social mobilization in selected areas.

In this regard, the Office of the Undersecretary for Administration (OUA) requests all concerned to actively participate in the said activity.





Office of the Undersecretary for Administration (OUA)

[Administrative Service (AS), Information and Communications Technology Service (ICTS) Disaster Risk Reduction and Management Service (DRRMS), Bureau of Learner Support Services (BLSS), Baguio Teachers Camp (BTC), Central Security & Safety Office (CSSO)]

All Regional and Division WinS Coordinators are requested to pre-register and be in the Zoom platform 15 minutes before the start of the activity. The same request applies to other representatives from DOH, WHO and UNICEF. The registration link for the said platform shall be provided to the Regional WinS Coordinators a week before the event.

Further, Regional Directors and Schools Division Superintendents are enjoined to ensure and monitor the participation of personnel and learners to the activity.

For more information, queries or concerns on this subject, please contact Dr. Maria Corazon C. Dumlao (Chief) and Mr. Vonerich B. Berba (Education Program Specialist II) of the BLSS-SHD, through (02) 8632 9935 or email at blss.shd@deped.gov.ph.

For immediate and appropriate action.







Annex A

Malinis na Kamay para sa Kinabukasan ng Bayan 15 October 2021 at 1:00 - 3:30 p.m.

Program

Time	Duration	Topic/Activity	Speaker/Office in Charge		
1:00 - 1:10 p.m.	10 mins.	Opening Remarks	Secretary Leonor Magtolis Briones Department of Education (DepEd)		
			Secretary Francisco Duque III Department of Health (DOH)		
Introduction: Handwashing in the time of COVID-19					
1:10 - 1:20 p.m.	10 mins.	COVID-19 Variants of Concern: What Should We Know? Handwashing as one of the public health measures to	World Health Organization (WHO)*		
		reduce transmission in schools, workplaces and communities			
1:20 - 1:30 p.m.	10 mins	COVID-19 clustering across different settings	DOH-Epidemiology Bureau*		
Session 1: Best practices in promoting handwashing in schools					
1:30 - 1:40 p.m.	10 mins	DepEd initiatives on handwashing in schools during the pandemic and in preparation for safe school reopening	Dr. Maria Corazon Dumlao Chief DepEd BLSS-SHD		
1:40 - 1:55 p.m.	15 mins	Best practices in promoting handwashing during the pandemic	Selected DepEd Regional Offices*		
1:55 - 2:00 p.m.	5 mins	Question and answer	Dr. Maria Corazon Dumlao Chief DepEd BLSS-SHD		
2:00 - 2:05 p.m.	5 mins	WASH o'clock break	MARANN		

Time	Duration	Topic/Activity	Speaker/Office in Charge	
Session 2: Best practices in promoting handwashing in communities				
2:05- 2:15 p.m.	10 mins	Best practices in handwashing in communities	LGU speakers*	
2:15 - 2:20 p.m.	5 mins	Question and answer		
Session 3: Best practices in promoting handwashing in workplaces				
2:20 - 2:30 p.m.	10 mins	Policy and guidelines on handwashing in workplaces	DTI/DOLE Representative*	
2:30 - 2:40 p.m.	10 mins	Best practices in promoting handwashing in workplaces	Representatives of public/private workplaces with best practices in handwashing*	
2:40 - 2:45 p.m.	5 mins	Question and answer		
Session 4: WASH o'clock campaign and expression of commitments				
2:45 - 3:10 p.m.	25 mins	DOH initiatives on behavior change in handwashing: WASH o'clock campaign	Dr. Beverly Ho Director DOH-Health Promotion Bureau	
3:10 - 3:20 p.m.	10 mins	Expression of commitments and support on the campaign from partners		
3:20 - 3:30 p.m.	10 mins	Closing Remarks	Ms. Oyunsaikhan Dendevnorov Representative UNICEF Philippines	

*Note: The designated representative or speaker shall be confirmed before the event.



