SRepuh[lt of tbe Philippines
Bepartment of Education

L L DIGOS CITY DIVISION
Office of the Schools Division Superintendent
DIVISION MEMORANDUM

CID-2025- |28
To . Assistant Schools Division Superintendent
CID Chief

Education Program Supervisor in Kindergarten
Public Schools District Supervisors

School Heads

All Others Concerned

Subject : DISSEMINATION OF THE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
ON THE AMENDED PARAGRAPH 15-A OF SECTION VI ON
KINDERGARTEN ENROLMENT PROCEDURES

Date : June 10, 2025

In reference to Regional Memorandum CLMD-2025-301, dated June 5,
2025, this office hereby informs all concerned of the dissemination of the
Frequently Asked Questions (FAQs) pertaining to the amended provisions of
Paragraph 15-A, Section VI of the Kindergarten Enrollment Procedures. These
FAQs aim to provide clear guidance and ensure consistent implementation of
the updated policy across all schools.

Please refer to the attachment for other important details.

For immediate dissemination and compliance.

MELANIW‘A‘CJIO, PhD, CESO
Schools ision Superintendent
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Republic of the Philippines
Bepartment of Ehucation

DAVAO REGION

June 05, 2025

REGIONAL MEMORANDUM
CLMD-2025-301

DISSEMINATION OF THE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
ON THE AMENDED PARAGRAPH 15-A OF SECTION VI
ON KINDERGARTEN ENROLMENT PROCEDURES

To:  Assistant Regional Director
Schools Division Superintendents

X In reference to DepEd Order No.15, s 2025: Amendment to DepEd Order No.
47, s. 2016 as Amended by DepEd Order No. 020, s. 2018, this Office disseminates
clarifications relative to the Paragraph 15-A of Section VI on Kindergarten Enrolment
Procedures.

b The Frequently Asked Questions (FAQs) on Kindergarten Education and
Enroliment Guidelines {(RA 10157, RA 10533, DepEd Order Updates for SY 2025-
2026) must be disseminated/posted in a conspicuous place for information of
parents and stakeholders.

3. Other details are in the enclosed memorandum.
4, Immediate dissemination of this Memorandum is desired.
Digitally signed
by Farnazo
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQS) ON KINDERGARTEN EDUCATION
AND ENROLLMENT GUIDELINES
(RA 10157, RA 10533, DEPED ORDER UPDATES FOR SY 2025-2026)

1. What is the legal basis for mandatory Kindergarten education in the
Philippines?

The legal basis is Republic Act No. 10157 or the Kindergarten Education Act of
2012, which mandates one year of compulsory Kindergarten education for all Filipino
children at least five years old, as a prerequisite for Grade 1. This is reinforced by RA
10533, the Enhanced Basic Education Act of 2013.

2. What is the age qualification for Kindergarten enrollment beginning School
Year 2025-20267

The child must be five (5) years old on or before October 31 of the school year.
However, the child turning five from November 1 to December 31 may also be
admitted if he/she meets specific readiness conditions.

3. Can a child who turns five years old between November 1 and December 31
be admitted to Kindergarten?

Yes, provided that the child must meet one of the following conditions:

Completion of a recognized Early Childhood Care and Development (ECCD)
program in a public or private center, with a valid Certificate of Completion or
Attendance; or undergo and demonstrate readiness based on the Philippine Early
Childhood Development (ECD) Checklist administered by the Kindergarten teacher.

4. If a child who will turn five by December 2025 is found to be not
developmentally ready for Kindergarten based on the ECD assessment, can the
child still be enrolled?

If the ECD assessment indicates that the child is not yet developmentally ready,
the school may defer admission and refer the child to an appropriate early childhood
prograin oi intervention. The goal is to suppoirt the child’s readiness, not to
permanently exclude them. Decisions must be made in the best interest of the child,
with guidance and consultation with the parents/guardians.

5. What is the recommended score or result in the ECD Checklist for a child to
be considered ready for Kindergarten?

The ECD Checklist does not assign a "passing score" but provides a
developmental profile of the child across key domains (e.g., cognitive, motor,
language, and socio-emotional). A child is considered ready if they meet the age-
appropriate developmental milestones. The Kindergarten teacher, in coordination
with the school head and guidance personnel, interprets the results and makes
appropriate recommendations.
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6. If a child completes an 8-week transition curriculum or summer readiness
program and performs well in the ECD assessment, can they be admitted to
Grade 1 even without completing formal Kindergarten?

No. Regardless of the child's performance in an 8-week or similar intervention
program, completion of the one-year Kindergarten curriculum is mandatory under
RA 10157 and RA 10533. Shortened or alternative programs do not substitute for
formal Kindergarten education and cannot be used as a basis for Grade 1 eligibility.

7. Can schools now require a Certificate of Completion from Daycare or Child
Development Centers as a mandatory document for Kindergarten enrollment?

Only conditionally. For children who turn five between November 1 and December
31, a Certificate of Completion or Attendance from a recognized ECCD provider may
be required as a basis for conditional Kindergarten admission. However, for children
who are already five years old by October 31, this certificate is not required. All
children meeting the age cut-off must be admitted, regardless of prior daycare
experience.

8. Who administers the Philippine ECD Checklist and when is it conducted?

The ECD Checklist is administered by the receiving Kindergarten teacher during
the enrollment period or within the first week of the school year. The result becomes
part of the learner’s official school record and guides teaching and support strategies.

9. What happens if a parent insists on enrolling a child who does not meet the
readiness requirements?

School heads must engage in dialogue with the parents to explain the assessment
results, readiness indicators, and the importance of proper developmental
prcparation. Schools should not cutright rcject the child but provide referral options
or recommend interventions, always ensuring respectful and child-centered
communication.

10. Are private schools and daycare centers required to comply with these
guidelines?

Yes. All DepEd-recognized public and private schools must comply with the age
qualification and enrollment procedures.

Daycare or Child Development Centers, while under LGUs or DSWD, are
encouraged to align their ECCD programs to DepEd readiness standards to facilitate

smoother transitions into Kindergarten.

-—-nothing follows—-
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